Objevte tradiční recept na Chalupářský hrnec plný vzpomínek – syté a poctivé jídlo, které vás přenese do časů prázdnin na venkově. Voňavé maso, brambory, zelenina a koření vytvoří harmonii chutí typickou pro domáckou českou kuchyni. Ideální recept na neděli nebo rodinný oběd. Vyzkoušejte krok za krokem a ochutnejte atmosféru starých časů!
Chalupářský hrnec plný vzpomínek je pokrm, který voní dřevem, praskajícím ohněm a létem stráveným na venkově. Je to recept plný chuťových vrstev, které připomínají bezstarostné prázdniny u babičky, sbírání hub v lese a večery, kdy se rodina scházela u jednoho stolu. Pokud toužíte po jídle, které zahřeje nejen tělo, ale i srdce, potom právě tento recept je pro vás to pravé.
Suroviny
- 600 g vepřové plece (ideálně s troškou tuku)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 3 středně velké brambory
- 2 velké mrkve
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 200 g čerstvých nebo mražených hub (hřiby nebo žampiony)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce majoránky
- 1 litrový vývar (zeleninový nebo masový)
- 1 lžička drceného kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Špetka chilli (volitelné)
- Čerstvá petrželka na posypání
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění, volitelné)
- 1 lžíce másla
Postup
- Maso si nakrájejte na větší kostky – přibližně 3 x 3 cm. Ideálně nechte na mase trochu tuku, ten dodá jídlu plnost a chuť, kterou chalupářský hrnec potřebuje. Pokud máte domácí vepřové z dvora, výsledek bude mnohem lepší.
- V širokém hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte do zlatova. Poté přidejte maso, osolte ho a opepřete. Opečte ze všech stran dozlatova, aby se povrch zatáhl a maso zůstalo šťavnaté.
- Když je maso opečené, přidejte sladkou papriku a hned poté rajčatový protlak. Je důležité nechat protlak krátce orestovat – ztratí kyselost a získá intenzivnější chuť. Přidejte také rozdrcený česnek, který celou směs provoní.
- Zalijte vše teplým vývarem – jen tolik, aby bylo maso ponořené, ne více. Přidejte kmín a trochu majoránky. Přikryjte poklicí a vařte na mírném plameni asi 45 minut. Pokud vaříte v troubě, můžete hrnec přesunout do trouby předehřáté na 160 °C a nechat péct pod pokličkou. Oheň nebo pomalý var ve staré litinové kamenině dodá pokrmu nezaměnitelný ráz.
- Mezitím si očistěte zeleninu. Brambory nakrájejte na kostky, mrkev na kolečka, papriky na proužky. Houby očistěte a nakrájejte dle velikosti – větší na půlky, menší nechte vcelku.
- Po 45 minutách vaření přidejte do hrnce brambory a mrkev. Vařte dalších 10 minut, poté přidejte houby a papriky. Vařte dalších 15-20 minut, dokud zelenina nezměkne a chutě se krásně propojí. Pokud se odpaří příliš tekutiny, přilijte trochu vývaru nebo vlažné vody.
- Jestliže preferujete hutnější pokrmy, můžete nyní zjemnit a zahustit omáčku malým množstvím jíšky nebo mouky rozmíchané v troše studené vody. Promíchejte a ještě krátce povařte.
- Nakonec přidejte zbytek majoránky, rozpuštěné máslo pro zjemnění a případně špetku chilli. Opravdu ale jen špetku – chalupářský hrnec má být pokrmem srdce, ne zkouškou ohnivzdornosti jazyka.
- Tip: Nechte hrnec po dovaření alespoň 15 minut odstát přikrytý. Chuť se tak krásně rozleží a zintenzivní.
- Při podávání posypte každou porci čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte s krajícem kvalitního domácího chleba. Skvělou přílohou může být také vařený ječný kroup nebo kus tradičního „špekového knedlíku“.
Příběhy, které se s tímto pokrmem vážou, jsou často stejné – o poznávání chutí dětství, kdy jsme seděli za stolem celý den v zabahněných holínkách a čekali na „něco pořádného do žaludku“. Chalupářský hrnec byl jídlo, které se vařilo pomalu, ale mizelo rychle. Na velkém sporáku bublala směs masa, zeleniny a voňavých bylinek a my, děti, jsme chodili „ochutnávat“ každých pět minut a maminkám to vůbec nevadilo.
Klíčem k dokonalému výsledku je nejen výběr kvalitních surovin, ale i dostatek času a lásky k vaření. To všechno se totiž promítá do chuti. Pokud jste nikdy nevařili podle receptu, který by se dal vyprávět jako krátký román, pak právě ten chalupářský hrnec vám otevře dveře do úplně jiného světa kuchyně – takové, která nepočítá kalorie, ale vrací vzpomínky.
Navíc, jakmile recept zvládnete jednou, snadno ho přizpůsobíte podle sezónních surovin. V létě si přidejte čerstvé fazolky, cuketu nebo hrášek, na podzim přimíchejte k masu dýni nebo hrst sušených hub. Každá varianta bude mít jinou náladu, ale stále si uchová to nejdůležitější – domov v talíři.
Chalupářský hrnec se hodí i k podávání při větších setkáních s rodinou. Stačí dvojnásobné množství surovin a velký litinový hrnec. Pár krajíců chleba, sklenice okurkového salátu, litrová sklenice kefíru… A jsou tu letní neděle na chalupě jako vyšitá.
Nejlépe chutná právě druhý den, kdy se všechny chutě krásně propojí. Pokud vám část zůstane, neváhejte ji zamrazit. A jakmile přijde sychravý den v zimě, rozmrazíte kousek léta zapečetěného v tomto voňavém, střízlivě rustikálním pokrmu. Takový je Chalupářský hrnec plný vzpomínek – jednoduchý, ale přesto neuvěřitelně bohatý.
A tak Chalupářský hrnec plný vzpomínek věrně drží příběhy minulosti a dává jim nový život v přítomnosti. Je to nejen kus nádobí, ale i symbol rodinné tradice, který spojuje generace a připomíná, že i v malých, každodenních věcech se skrývá velké kouzlo. Ať už je plný babiččiných receptů, slov smíchu nebo tichých večerů u chalupy, vždy otevírá dveře do světa, kde čas plyne pomaleji a vzpomínky jsou naslouchány s něhou. Chalupářský hrnec je tak malým pokladem, který si zaslouží své místo v našich domovech i srdcích.