Objevte kouzlo tradiční české kuchyně s receptem Babiččina voňavá nedělní hostina. Lahodné domácí jídlo plné vůní, chutí a lásky, které vás přenese do dětství. Vydatná polévka, šťavnaté maso, nadýchané knedlíky i poctivá omáčka – ideální inspirace pro slavnostní nedělní oběd. Vyzkoušejte osvědčený recept od babičky a potěšte celou rodinu!
„Babiččina voňavá nedělní hostina“ je pokrm, který provoní celý dům a připomene vůně dětství, kdy se celá rodina scházela u stolu, smála se, povídala si a užívala si společně strávený čas. Tento klasický, poctivý recept je jako stvořený pro slavnostní oběd, kde hlavní roli hraje šťavnaté pečené maso, jemná nádivka, voňavá zelenina a zlatavý bramborový knedlík. Připravte se na kuchyňskou výpravu, která vás zavede přímo do srdce babiččiny kuchyně – s láskou, trpělivostí a chutí vytvářet něco skutečně výjimečného.
Suroviny
- Na pečené vepřové maso:
- 1,5 kg vepřové plece (s kostí nejlépe)
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíčka majoránky
- Sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- 0,5 l vývaru (z kostí nebo zeleninového)
- 1 lžička kmínu
- Na nádivku:
- 6 rohlíků (nejlépe den-dva starých)
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- 100 g uzeného masa nebo slaniny
- 1 malá cibule
- Hrst nasekané petrželky
- Muškátový oříšek dle chuti
- Sůl a pepř
- Na bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 300 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Sůl
- Na dušené zelí:
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- Trochu vody nebo vývaru
Postup
- Začněte masem: Vepřovou plec omyjte a osušte. Nařežte ji na několika místech a do zářezů vtlačte nasekaný česnek. Posypte solí, pepřem, paprikou a kmínem. Cibuli nakrájejte na měsíčky.
- Do pekáče vložte lžíci sádla, rozprostřete nakrájenou cibuli a na ni položte maso. Podlijte trochou vývaru (asi 200 ml) a přikryjte. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 2,5 hodiny. Během pečení maso pravidelně přelévejte výpekem a případně podlijte zbylým vývarem. Ke konci odklopte, aby maso chytilo zlatavou kůrku.
- Mezitím si připravte nádivku: Nakrájejte rohlíky na menší kostky a zalijte je mlékem. Nechte pár minut nasáknout. Na pánvi zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájené uzené maso nebo slaninu a krátce orestujte. Směs přidejte k rohlíkům. Přidejte také vejce, nasekanou petrželku, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Směs důkladně promíchejte. Pokud se zdá příliš řídká, přidejte lžíci strouhanky. Nádivku vložte buď do máslem vymazaného pekáčku a pečte zhruba 30 minut na 180 °C dozlatova, nebo ji před koncem pečení přidejte do pekáče k masu (pokud je dostatek místa).
- Bramborové knedlíky: Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a najemno nastrouhejte. Přidejte vejce, mouku a sůl. Rychle vypracujte těsto. Nedělejte to příliš dopředu, protože bramborové těsto má tendenci řídnout. Z těsta utvořte šišky (ne příliš tlusté) a vložte je do vroucí osolené vody. Vařte přibližně 20 minut. Poté je vyjměte, osušte a nakrájejte na plátky.
- Dušené zelí: Na lžíci sádla zpěňte cibuli, přidejte zelí, osolte, opepřete, přidejte kmín a cukr. Podlijte trochou vody nebo vývaru a duste pod pokličkou asi 30 minut. Poté případně dochuťte. Zelí by mělo být měkké, ale ne rozvařené.
- Servírování: Na talíř naservírujte plátek pečeného masa přelitý výpekem, kousek nádivky, pár plátků bramborového knedlíku a porci zelí. Pokrm můžete dozdobit čerstvou petrželí nebo lehce kyselou okurkou jako kontrastní chuť.
Důležité doporučení: Všechny součásti hostiny je nejlepší připravovat postupně s dostatečným předstihem. Maso můžete naložit už den předem, brambory na knedlíky uvařit také, a zelí chutná ještě lépe, když se ohřívá – chutě se krásně propojí. Nepospíchejte a dopřejte jídlu čas – právě v tom tkví kouzlo pravé babiččiny kuchyně.
Nedělní hostina podle tohoto receptu je slavnostním způsobem, jak potěšit celou rodinu. Spojuje tradiční české chutě – sladkokyselé zelí, šťavnatá pečeně, jemná nadýchaná nádivka i klasické bramborové knedlíky tvoří harmonický celek, který uspokojí i ty největší jedlíky. Navíc, vůně linoucí se z trouby při pečení masa v kombinaci s česnekem, cibulí a majoránkou vyvolá pocit domova a připomene, že dobré jídlo není jen o chuti, ale i o atmosféře, kterou kolem sebe vytváří.
Vychutnejte si tento pokrm v kruhu svých nejbližších, s dobrým vínem nebo tradičním pivem. A nezapomeňte – na takové chvíle se nezapomíná. Proto si připravte „Babiččinu voňavou nedělní hostinu“ alespoň jednou za čas a dopřejte si návrat do dob, kdy se čas zastavil, a všichni byli spolu u jednoho stolu.
A tak se naše cesta za tajemstvím babiččiny voňavé nedělní hostiny pomalu chýlí ke konci. Voní nám tu ještě vzpomínky na teplé koláče, na smích u stolu a na lásku, kterou bylo cítit v každém soustu. Babiččina kuchyně není jen o receptech – je o tradicích, rodinných poutách a chvílích, které v srdci zůstanou navždy. Ať už se do její kuchyně vydáte kdykoliv, vždy vás přivítá ta pravá vůně domova, která zahřeje víc než jen žaludek. Na zdraví a na další společné nedělní chvíle!