Objevte kouzlo tradiční české kuchyně s receptem na Babiččinu kouzelnou masovou pečeni. Lahodná, šťavnatá pečeně připravovaná podle osvědčeného receptu našich babiček vás okouzlí dokonale vyladěnou chutí i vůní. Jednoduchý postup, kvalitní suroviny a chutě, které probudí vzpomínky na nedělní obědy u babičky. Ideální recept pro sváteční stůl i každodenní vaření. Vyzkoušejte tradiční domácí pečeni, která nikdy nezklame!
Babiččina kouzelná masová pečeně je opravdovým skvostem české kuchyně, který rozzáří každý nedělní oběd a přivede celou rodinu ke stolu. Toto tradiční jídlo kombinuje chutě, které v nás evokují dětství a atmosféru domácí pohody. Díky pomalému pečení se maso stává šťavnatým, křehkým a dokonale aromatickým. Pokud hledáte recept na to, jak připravit masovou pečeni, která chutná přesně tak jako od babičky, jste na správném místě.
Suroviny
- 1,5 kg vepřové plece (může být i krkovice, pokud chcete jemnější texturu)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 polévková lžíce sladké papriky
- 2 lžíce sádla (nebo rostlinného oleje)
- Sůl dle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 250 ml vývaru (masový či zeleninový)
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- 1 lžička worcesterské omáčky (volitelné pro zvýraznění chuti)
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 1/4 celeru
Postup
Začněte přípravou masa, protože právě ono je středem tohoto kouzelného receptu. Maso omyjte pod studenou vodou a papírovými utěrkami dobře osušte. Pokud je na něm přebytečný tuk, můžete ho částečně odříznout, ale nezapomeňte, že právě tuk dodává masu šťavnatost. Ostrým nožem maso na několika místech jemně nařízněte – vytvořte malé kapsy, do kterých později vložíte česnek a bylinky.
Česnek oloupejte a podélně rozřízněte na poloviny nebo čtvrtiny. Rozmarýn si rozdělte na menší větvičky. Do připravených řezů vložte kousky česneku a snítky rozmarýnu. Takto ochucené maso ze všech stran důkladně osolte, opepřete a potřete hořčicí. Následně maso zasypte sladkou paprikou a tymiánem. Nechte chvíli odpočinout, ideálně 15-20 minut, aby bylinky a koření mohly proniknout do struktury masa.
Mezitím si připravte zeleninu – mrkve, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na větší špalíky. Cibuli nakrájejte na větší plátky. V pekáči nebo hluboké pánvi rozpálte sádlo a maso zprudka opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo krásnou zlatavou barvu. Tento krok je důležitý, protože při něm maso udrží šťávy uvnitř a bude při pečení křehčí a chutnější.
Po opečení maso vyjměte z pekáče a odložte stranou. Do výpeku přidejte cibuli, krátce orestujte do zlatova a přidejte zbytek koření – drcený kmín, bobkový list, případně worcester. Přidejte i připravenou kořenovou zeleninu. Vše zalijte vývarem a na zeleninovou směs položte maso. Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem.
Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte přibližně 2 až 2,5 hodiny. Každých 30-40 minut maso podlévejte vývarem nebo přelévejte šťávou ze dna pekáče, aby zůstalo krásně šťavnaté a nevysušilo se.
Pokud chcete získat intenzivnější chuť, po prvních 90 minutách můžete odstranit poklici a nechte maso dopéct bez zakrytí, aby vytvořilo křupavou kůrčičku. Přitom stále maso hlídejte a podlévejte.
Po dopečení maso vyjměte a nechte zhruba 10 minut odpočinout, aby se šťáva v mase rovnoměrně rozprostřela a maso zůstalo šťavnaté i při krájení. Mezitím si můžete připravit dokonalou omáčku.
Veškerou pečenou zeleninu a šťávu z pekáče přesuňte do mixéru nebo pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka přímo v pekáči. Dochutíme solí, pepřem, a pokud je potřeba, přidáme trochu vývaru, aby omáčka měla tu správnou konzistenci. Tuto zeleninovou omáčku není třeba zahušťovat moukou – je přirozeně hustá a plná chutí.
Doporučení: Pokud chcete dosáhnout ještě jemnější chuti, můžete do omáčky přidat malou lžičku másla těsně před podáváním. Máslo dodá lesk a hebkost každému soustu.
Servírujte s domácím bramborovým nebo houskovým knedlíkem, případně s vařenými bramborami. Skvěle se ale hodí i čerstvý chléb, kterým můžete vytírat zbytek omáčky z talíře – přesně tak, jak to dělávaly naše babičky.
Nyní už máte vše připravené k tomu, abyste si vychutnali ten pravý chuťový zážitek v podobě poctivé české masové pečeně. Tento recept je nejen osvědčený léty, ale také přináší tu správnou porci lásky a vzpomínek na dětství. Když se z trouby začne linout ta známá vůně a celá rodina se sjede ke stolu, poznáte, že jste připravili něco výjimečného.
Nezapomeňte si poznamenat drobné úpravy, které vám nebo vaší rodině vyhovují – každá babička měla přece svůj malý trik, který dovedl recept k dokonalosti. Ať už je to přidání lžičky medu do omáčky, kapky červeného vína při pečení, nebo nastrouhaného křenu při servírování – právě tyto detaily činí pokrm jedinečným.
Babiččina kouzelná masová pečeně není jen receptem, ale příběhem, který pokračuje v každé rodině, kde se láska k vaření předává z generace na generaci. Uvařte ji v neděli, pozvěte blízké, a vytvořte nové vzpomínky, na které budete s láskou vzpomínat.
A tak končí naše putování světem babiččiny kouzelné masové pečeně – pokrmu, který spojuje tradici s láskou a rodinným teplem. Ať už ji připravíte podle starého rodinného receptu nebo přidáte špetku vlastní kreativity, vždy zůstane symbolem jednoduchosti a opravdové chuti domova. Nezapomeňte, že každé sousto nese vzpomínku a příslib dalších společných chvil u stolů plných vůní, které nikdy nevyprší. Připravte si ji, sdílejte ji a nechte její kouzlo žít dál.